Починаючи з 2013 року, вже п’ятий рік поспіль пріоритетним напрямком роботи Головного управління Держгеокадастру в Одеській області є реалізація повноважень щодо конкурентного надання земельних ділянок в оренду за результатами проведення земельних торів, завдяки чому забезпечуються сталі надходження до місцевих бюджетів у вигляді орендної плати.

У 2017 році було виставлено на земельні торги права оренди 253 земельних ділянок загальною площею 6250,5 га.

За весь рік у земельних торгах прийняли участь 847 зареєстрованих осіб, при цьому середній рівень конкуренції становив 3,35 претенденти на 1 лот.

В результаті проведених аукціонів на території області було реалізовано права оренди 234 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 5568,2 га. Середньорічна ставка орендної плати за результатами проведених аукціонів склала 11,55%, при стартовій ставці 8% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що у розрахунку на 1 га становить 3070 грн.

Впродовж 2017 року до сільських та селищних бюджетів за місцезнаходженням лотів забезпечено надходження річної орендної плати у розмірі 17 млн. 092 тис. грн. Зазначена орендна плата з урахуванням коефіцієнтів індексації щороку буде надходити до місцевих бюджетів впродовж всього терміну дії договорів оренди земельних ділянок, укладених за результатами торгів.

Крім того, до державного бюджету надійшло 106 тис. грн. у вигляді гарантійних внесків, сплачених переможцями торгів, що не сплатили у визначений законодавством термін належної плати за придбані лоти.

Найактивніше земельні торги проводились на території Захарівського (34 ділянки площею 1201,4 га), Ширяївського (35 ділянок площею 1051,6 га), Подільського (51 ділянка площею 734,4 га) та Тарутинського (47 ділянок площею 656,1 га) районів.

Найвищі ставки річної орендної плати встановлено на території Лиманського (21,24% від нормативної грошової оцінки ділянок), Любашівського (15,12%), Арцизького (15,11%), Болградського (14,58%), Ширяївського (14,23%) районів.

Впродовж 5 років реалізації Головним управлінням повноважень на земельних торгах продано права оренди 659 земельних ділянок загальною площею 22,883 тис. га, та поповнено місцеві бюджети без урахування індексації у розмірі 53 млн. грн.

При цьому, кількість та площа земельних ділянок, реалізованих Головним управлінням на конкурентних засадах, сягнула рівня наданих в оренду органами місцевого самоврядування та райдержадміністраціями без проведення аукціонів, за час здійснення ними відповідних повноважень.

Довідково: відповідно до вимог чинного земельного законодавства передача в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 Земельного кодексу України.

Результати проведення земельних торгів з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у 2017 році